4 april 2024
In de media
Deze transportondernemers willen graag elektrisch rijden, maar dat is makkelijker gedacht dan gedaan…
Aan goede wil ontbreekt het niet bij Zeeuwse (transport)ondernemers. Ook van de noodzaak om over te schakelen op emissieloos vervoer zijn de meeste bedrijven overtuigd. Maar de praktijk blijkt weerbarstig: op een zware stroomaansluiting moet je vaak jaren wachten. Om over de beperkte actieradius van elektrische vrachtwagens nog maar te zwijgen.
Het is wel even wennen. Ondernemers die normaal hele dagen tot over hun oren in het werk zitten, zitten nu opeens weer in de schoolbankjes. Vijf dagen lang worden ze bijgepraat over alle ins en outs op het gebied van elektrisch rijden. Van basiskennis over waterstof tot ingewikkeldere kost als energiemanagementsystemen voor je oplaadinfrastructuur.
Zo’n intensief programma voor logistieke ondernemers schrikt allesbehalve af. Projectmanager Rick Suurmond van Impuls Zeeland zegt dat de Zero Emission Truck Academy een ‘doorslaand succes’ is. Een half jaar nadat het programma van start ging, is inmiddels de vierde lichting met twaalf deelnemers begonnen. “Hoe eerder je begint, hoe eerder je de vruchten pluk”, verklaart hij het enthousiasme.
Elke keer op andere plek
Wij namen een kijkje bij les vier van klas drie. Elke twee weken is de academy op een andere locatie. De ‘schoolbankjes’ bevinden zich deze keer in de kantine van het gloednieuwe pand van Fraanje in Lewedorp. Edwin Maljaars, planner bij het bouwbedrijf, mag als gastheer zijn medecursisten meenemen in zijn dagelijkse praktijk.
Het bedrijf heeft tachtig ‘ouderwetse’ busjes rondrijden. “Alle busjes staan bij de werknemers thuis. Als ze geen laadpaal hebben in de straat; wie is er dan verantwoordelijk voor de aanleg? En hoe regel je het met de kosten?” Tot nu toe heeft Fraanje één busje op stroom rondrijden. Een Ford Transit. “Maar dat valt tegen”, bekent Maljaars. “Er was een bereik van 320 kilometer beloofd, maar in de praktijk is hij na 150 kilometer leeg. Geen aanmoediging om door te gaan.”
Tijd om de diepte in te gaan. Julia Williams van adviesbureau HCNP grijpt nog even terug op de conclusies van de vorige les, over oplaadmanagement. Helemaal volladen is niet altijd nodig. En, zelf opgewekte energie – of die van de buren – is veruit het aantrekkelijkst. Vandaag gaat ze in op subsidie voor oplaadstations. Er is net een nieuwe regeling. Williams ziet mogelijkheden, maar is ook kritisch: “Een gemiste kans is dat er geen subsidie is om stroom op te slaan.”
"De Zero Emisson Truck Academy heeft mij meer inzicht gegeven."
Renata Onderdijk